Var rädd om dina tänder – ta hand om dem rätt för ett livslångt leende

03 april 2023 Veronica Jansson

Att ha sunda och starka tänder är viktigt för både vårt välmående och självförtroende. Men för att uppnå en god munhälsa är det viktigt att ta hand om tänderna på rätt sätt. Här ger vi dig tips om hur du tar hand om dina tänder för att hålla dem friska och hela länge.

Regelbundna tandläkarbesök

Besök tandläkaren regelbundet, helst varje år. Detta gör att eventuella problem kan upptäckas och behandlas i tid, vilket förhindrar problem i framtiden, såsom behandlingar för tandlossning, rotfyllning, eller insättning av tandprotes i Stockholm, vilka är kostsamma och komplexa. 

Rätt borstteknik

Använd en tandborste med mjuka borst och var försiktig när du borstar. Borsta tänderna i små cirkulära rörelser och se till att nå alla tänder, både fram och bak. Tandborsten bör hållas i en 45-gradig vinkel mot tandköttet.

tandproteser stockholm

Fluortandkräm

Använd en fluortandkräm när du borstar. Fluor minskar risken för hål i tänderna genom att göra dem mer motståndskraftiga mot syraattacker som orsakas av bakterier och socker.

Tandtråd

Komplettera tandborstningen med daglig användning av tandtråd. Det hjälper till att ta bort matrester och bakteriebeläggning mellan tänderna som tandborsten inte når.

Balanserad kost

En hälsosam och balanserad kost är nyckeln till starka och friska tänder. Ät regelbundet och försök att undvika sockriga mellanmål som kan skada tänderna. Gärna kalciumrika livsmedel, som mjölkprodukter, för att stärka tänderna.

Undvik tobak och alkohol

Att undvika tobak och minska alkoholkonsumtionen minskar risken för olika tand- och munhälsoproblem.

Friska tänder genetiskt?

Det finns en viss genetisk faktor när det gäller friska tänder, men det är mest dina vanor och val som avgör hur friska dina tänder förblir genom livet. Genom att utföra god munvård och leva en hälsosam livsstil ökar du chanserna för att hålla dina tänder friska och hela.

Det är viktigt att komma ihåg att tandhälsa är en livslång process, och det krävs regelbunden skötsel och goda vanor för att bibehålla ett vackert leende.

Fler nyheter