Tandproteser av olika slag – Människors räddning då tänderna inte längre vill vara med

03 april 2023 Veronica Jansson

editorial

Att tappa en eller flera tänder kan vara en traumatisk upplevelse för många människor. Det kan leda till fysiska och emotionella konsekvenser såsom svårigheter att tugga, tala, och även påverka självkänslan. Tandproteser är dock en lösning som kan förändra situationen för dessa individer och ge dem möjlighet att leva ett normalt liv igen.

Tandproteser – stor betydelse för många

Det finns olika alternativ av tandproteser så det är viktigt att känna till de olika sorterna som finns tillgängliga på marknaden. Det finns två huvudkategorier av tandproteser: heltäckande proteser och partiella proteser. Heltäckande proteser kallas även för ”helprotes” och används när alla tänder på över- eller underkäken behöver ersättas. Partiella proteser, å andra sidan, används för att ersätta en eller flera saknade tänder och kan vara avtagbara eller fastsatta med hjälp av klamrar eller implantat.

Tandproteser kan vara en viktig lösning för individer som har tappat sina tänder på grund av olika anledningar såsom karies, parodontit, trauma eller åldrandetanden. Beroende på den enskilda patientens behov och önskemål kan tandläkaren rekommendera en specifik typ av protes som passar bäst för deras situation.

tandproteser stockholm

Viktigt att tandprotesen ger optimal funktionalitet, komfort och estetik

Då krävs omfattande kompetens inom såväl tandteknik som tandvård. Tandläkaren och tandteknikern måste samarbeta för att skapa en individanpassad tandprotes i Stockholm som passar patientens käkform och färgen på de omgivande tänderna. Detta innebär att detaljerad kunskap och precision är nödvändig för att skapa en tandprotes som passar perfekt och ger bästa möjliga funktion för patienten.

För personer med sköra eller saknade tänder är tandproteser mer än bara en estetisk lösning. De hjälper även till att förbättra tuggfunktionen, fördelar trycket mellan tänderna och stödjer ansiktets muskler. Detta kan bidra till ett förbättrat allmänt välbefinnande och självkänsla hos de drabbade individerna.

Sammanfattningsvis är detta en räddning för människor vars tänder inte längre vill samarbeta, och de erbjuder en mängd olika lösningar för att återställa både funktion och estetik. 

Fler nyheter