Allt du behöver veta om foglossning

04 april 2024 Karl Lindgren

editorial

Foglossning är ett vanligt men ofta bortglömt tillstånd som kan drabba gravida kvinnor. Det kan ge symtom som smärta i bäckenområdet och svårigheter att gå eller stå. För att förstå och hantera foglossning bättre, kommer denna artikel att ta en närmare titt på orsakerna, symtomen och de bästa sätten att lindra och leva med tillståndet.

Vad är foglossning?

Foglossning, även känt som symfysiolys, är en naturlig process som sker under graviditeten där kroppens hormoner, framför allt relaxin, mjukar upp och vidgar ligamenten i bäckenet. Syftet är att förbereda kvinnans kropp för födseln genom att göra bäckenet mer flexibelt. Detta kan dock leda till smärta och besvär för den blivande mamman, speciellt när bäckenlederna blir för rörliga eller inte rör sig jämnt.

Foglossningens främsta symptom är smärta som ofta känns kring bäckenet, framför allt i området runt symfysen (bäckenets främre del). Många kvinnor upplever också smärta i ländryggen, höfterna, ljumskarna eller låren. Smärtan kan förvärras av vissa aktiviteter som att gå, stå för länge, vända sig i sängen, gå i trappor eller vid lyft.

Hur hanterar man foglossning?

Att hantera foglossning handlar till stor del om att lyssna på sin kropp och anpassa sina aktiviteter därefter. Det är viktigt att undvika rörelser som förvärrar smärtan och istället fokusera på övningar som stärker bäckenbotten och de omkringliggande muskelgrupperna.

Måttlig fysisk aktivitet anses vara bra för de flesta gravida kvinnor, även de med foglossning. Simning och vattengympa är till exempel bra träningsformer då de minimerar belastningen på bäckenet. Speciella bäckenbottenträningar kan också hjälpa till att stabilisera och stärka musklerna i detta område.

För att lindra smärta och ge stöd för bäckenet, kan det vara hjälpsamt att använda stödbälten speciellt utformade för gravida. Det kan också vara värt att överväga andra hjälpmedel, som till exempel kryckor eller en rullator, för att avlasta bäckenet och minska smärtan vid gång.foglossning

Professionell hjälp och behandling

Om smärtan från foglossning är outhärdlig eller begränsar den dagliga funktionaliteten, kan professionell hjälp vara nödvändig. En fysioterapeut kan ge individuella råd och anpassade övningar. Ibland kan även alternativa behandlingsmetoder som akupunktur eller osteopati övervägas.

Att tänka på hemma

Det finns anpassningar som kan göras även i hemmiljön för att underlätta vid foglossning. Bland annat kan man tänka på att:

– Använda kuddar för att hitta bekvämare sovpositioner.

– Undvika att stå på ett ben, till exempel när man klär på sig.

– Sitta ner när man klär på sig eller lyfter saker för att minska belastningen på bäckenet.

– Ha en god ergonomi vid sittande arbete.

Att tänka på i vardagen

I vardagen är det även andra saker som är viktiga att tänka på när man har foglossning:

– Planera aktiviteter för att undvika onödiga eller tunga belastningar.

– Ta pauser och vila ofta.

– Använd skor med god dämpning för att minska stötar mot bäckenet.

– Lyft smart och undvik att bära tungt.

När det gäller att leva med foglossning, är det bästa angreppssättet ofta att kombinera olika strategier för att lindra smärtan och stärka kroppen. Tveka inte att söka stöd och rådgivning från sjukvården och använd hjälpmedel och tekniker som kan förbättra din livskvalitet under graviditeten.

För att få ytterligare hjälp och stöd kan man besöka [Hyrtens.se](https://hyrtens.se/) som erbjuder ett brett sortiment av hjälpmedel utformade för att underlätta för dig som upplever foglossning. Där kan du hitta allt från bekväma stödbälten till praktiska vardagshjälpmedel som kan göra en stor skillnad i en gravid kvinnas liv.

Fler nyheter